13 ایدۀ فوق‌العاده برای مدیریت کمبود فضا در آشپزخانه

بالارفتن قیمت مسکن در کشور موجب شده است که تقاضا به‌سمت آپارتمان‌های با متراژ کوچک میل کند. مسئلۀ مدیریت فضا در آپارتمان‌های کوچک، همواره یکی از دغدغه‌های جدی مردم به شمار می‌رود. در این بین، چیدمان آشپزخانۀ کوچک به‌عنوان یک بخش از خانه که بیشترین تراکم وسایل مربوط به آن است، چالش‌برانگیزتر از سایر بخش‌های آپارتمان است. کمبود فضا در آشپزخانه تهدیدی به شمار می‌رود که می‌توان آن را به فرصت تبدیل کرد. ایده‌های مختلفی برای استفادۀ بهینه از فضای آشپزخانۀ کوچک مطرح شده است. در ادامه به 13 روش مهم برای مدیریت کمبود فضا در آشپزخانه اشاره می‌کنیم.

۱. استفاده از آویز برای وسایل پرکاربرد آشپزخانه

آویز یک ایدۀ هوشمندانه برای استفاده از فضاهای خالی در آشپزخانه‌های کوچک است. در آشپزخانه بخش‌هایی وجود دارد که در حالت عادی هیچ استفادۀ مفیدی نمی‌توان از آن‌ها کرد. با تعبیۀ آویزهای ظریف و زیبا در این فضاها می‌توان وسایل پرکاربرد آشپزخانه را در آنجا قرار داد. برخی از وسایل در آشپزخانه هستند که به‌صورت روزمره با آن‌ها سروکار داریم. به این ترتیب می‌توان با یک تیر دو نشان زد:

علاوه بر اینکه از فضای پرت در آشپزخانه به نحو احسن استفاده می‌شود، دسترسی به وسایل ضروری و پرکاربرد در زمان کوتاه‌تری امکان‌پذیر می‌شود. البته باید توجه داشته باشید که هر نوع آویزی برای آشپزخانه مناسب نیست. در میان مدل‌های مختلف آویز موجود در بازار جست‌وجو کنید و مدلی را انتخاب کنید که با دکوراسیون آشپزخانۀ شما همخوانی داشته باشد.

همچنین، آویزهای مغناطیسی مدل‌های جدیدی از آویزها هستند که می‌توان آن‌ها را به وسایلی از قبیل یخچال متصل کرد. به این ترتیب، این امکان فراهم می‌شود که برخی وسایل کوچک را روی این آویزها قرار داد.

۲. به‌کار‌بردن رنگ‌های روشن در طراحی آشپزخانه

گاهی‌اوقات لازم نیست خیلی به دنبال ایده‌های پیچیده و راه‌های خارق‌العاده برای چیدمان آشپزخانۀ کوچک باشیم. برخی راهکارهای جانبی می‌تواند در این مسیر به ما کمک کند. یکی از راه‌های دیگری که برای جبران کمبود فضا در آشپزخانه پیش روی ماست، استفاده از رنگ‌های روشن در دکوراسیون آشپزخانه است. کف، سقف و دیوارهای آشپزخانه باید با رنگ‌های روشنی از قبیل سفید و کرم رنگ‌آمیزی شود. رنگ روشن می‌تواند موجب بازتردیده‌شدن فضای آشپزخانه شود. همچنین، در انتخاب وسایل آشپزخانه از قبیل فر، سینک ظرف‌شویی، اجاق گاز، یخچال و… ترکیبی از رنگ‌های روشن و تیره را در نظر بگیرید که با هم هماهنگ باشند.

۳. استفاده از وسایل آشپزخانۀ کم‌جا و چندمنظوره

در سال‌های اخیر، هم‌زمان با کوچک‌شدن آپارتمان‌های مسکونی، تولیدکنندگان لوازم خانگی نیز نسبت به تغییر استراتژی خود در تولیداتشان اقدام کردند. یکی از راه‌هایی که در همین راستا استفاده می‌شود، تولید وسایل چندمنظوره و کم‌جاست. برای مثال، اگر چند سال به عقب برگردیم، در کمتر واحد مسکونی‌ای از گاز رومیزی استفاده می‌شد؛ معمولاً اجاق گازهای بزرگ در آشپزخانه‌ها به‌ کار گرفته می‌شدند؛ اما در حال حاضر ایدۀ گاز رومیزی با استقبال عمومی مواجه شده است و در بسیاری از آشپزخانه‌ها استفاده می‌شود. صندلی‌های تاشو یکی دیگر از وسایل کم‌جا هستند که مانع از اشغال فضای زیاد در محیط آشپزخانه می‌شوند.

استفاده از وسایل چند‌منظوره یکی دیگر از ایده‌های خوبی است که برای مدیریت کمبود فضا در آشپزخانه مناسب است. میز و صندلی مدل عثمانی کاربری چندمنظوره دارد که می‌توان برای نگهداری از وسایل نیز از آن استفاده کرد.

۴. طراحی چیدمان کابینت آشپزخانه    

طراحی چیدمان کابینت یکی از راه‌های استفادۀ بهینه از فضای آشپزخانه است. معمولاً استاندارد ارتفاع کابینت‌های آشپزخانه 70 سانتی‌متر است. اما می‌توان این اندازه را متناسب با محیط آشپزخانه تغییر داد. ایدۀ طراحی کابینت‌های با ارتفاع بیشتر، در برخی موارد گره‌گشاست. برای مثال، می‌توان یک یا دو کابینت سرتاسری در محیط آشپزخانه تعبیه کرد. به این ترتیب، فضای بیشتری برای چیدمان وسایل در اختیار خواهیم داشت.

۵. قفسه‌بندی داخل کابینت آشپزخانه

قفسه‌بندی‌های رایج در کابینت‌ها به این صورت است که معمولاً با توجه به ارتفاع کابینت، داخل آن به دو یا سه قسمت مساوی تقسیم می‌شود. اما این کار برای زمانی که با کمبود فضا در آشپزخانه مواجه هستیم، چندان مناسب به نظر نمی‌رسد. باید از سانتی‌متر به سانتی‌متر فضا در آشپزخانه به‌درستی استفاده شود تا برای جانمایی وسایل با کمبود جا مواجه نشویم. به همین دلیل، به‌منظور قفسه‌بندی داخل کابینت آشپزخانۀ کوچک باید از ایده‌های مختلف برای استفادۀ حداکثری از کابینت‌ها استفاده کنیم.

ایدۀ مهمی که در قفسه‌بندی داخل کابینت آشپزخانه می‌توان مورد استفاده قرار داد، قفسه‌بندی متحرک است؛ یعنی به‌جای استفاده از چند تخته برای طبقه‌بندی کابینت، از قفسه‌بندی کشویی و تاشو استفاده شود تا تمام فضای کابینت برای استفادۀ بهینه و حداکثری در اختیار ما قرار بگیرد. تصویر زیر نمونه‌ای از قفسه‌بندی کابینت آشپزخانه را نشان می‌دهد. در این تصویر برای یک قسمت از کابینت لولا در نظر گرفته شده است. به این ترتیب، قفسه قابل حرکت‌دادن است. در پشت کابینت هم تعدادی کشو تعبیه شده است. با خارج‌کردن قفسۀ متحرک، کشوها در دسترس قرار گرفته و می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

13 ایدۀ فوق‌العاده برای مدیریت کمبود فضا در آشپزخانه

۶. سفارش کابینت‌های متناسب با کنج‌ها و زوایا

یکی از مشکلاتی که در چیدمان آشپزخانه کوچک وجود دارد، کنج‌ها و زوایاست. در این موقعیت‌ها امکان نصب کابینت‌های معمولی وجود ندارد. به همین دلیل، در هنگام سفارش کابینت باید به‌صورت سفارشی کنج‌ها و زوایا اندازه‌گیری شده و کابینت‌های متناسب با این موقعیت‌ها ساخته شود.

در بسیاری از مواقع، دسترسی به وسایل، در کابینت‌هایی که در کنج قرار می‌گیرند سخت است. به همین دلیل، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند که بخش کنج‌های کابینت‌ها را خالی بگذارند. به تصویر زیر دقت کنید.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، با ایجاد یک تغییر ساده در قفسه‌بندی کابینت در قسمت کنج، نه‌تنها فضای پرت و بلااستفاده تبدیل به فضایی مفید و کاربردی شده، بلکه از نظر جلوۀ ظاهری نیز شیک و در نوع خود منحصربه‌فرد است.

یک راه‌حل دیگر برای استفادۀ بهینه از گوشه‌ها و زوایا، سفارش کابینت‌های مورب است. کابینت‌های مورب گزینۀ مناسبی برای جبران کمبود فضا در آشپزخانه هستند. کابینت‌های مورب معمولاً در قسمت جلو درب کوچک‌تری دارند، اما هرچه به سمت داخل حرکت کنیم، فضای آن‌ها بزرگ‌تر می‌شود؛ بنابراین، نباید از این کابینت‌ها برای قراردادن وسایل بزرگ استفاده کرد.

13 ایدۀ فوق‌العاده برای مدیریت کمبود فضا در آشپزخانه

۷. استفاده از کابینت‌ها با درب شیشه‌ای

یکی دیگر از راه‌های بزرگ‌نمایی آشپزخانه‌های کوچک، استفاده از درب‌های شیشه‌ای برای کابینت است. معمولاً استفاده از درب شیشه‌ای برای چند کابینت در آشپزخانه فکر هوشمندانه‌ای است. باید ظروف شیشه‌ای و کریستال خود را در این کابینت‌ها قرار دهید. به این ترتیب، با برخورد نور به ظروف، درخشندگی خاصی در فضای آشپزخانه ایجاد می‌شود؛ درنتیجه آشپزخانۀ کوچک، بزرگ‌تر به نظر خواهد رسید.

۸. استفاده از فضای خالی بالای کابینت‌ها

معمولاً فضای خالی مناسبی در بالای کابینت‌های آشپزخانه وجود دارد. می‌توان از این فضا برای نگهداری برخی از وسایل استفاده کرد. البته باید توجه داشته باشید که وسایلی که روی کابینت قرار می‌دهید، خیلی بزرگ نباشند و فضای کمی را اشغال کنند.

۹. استفاده از ظرفیت نورپردازی در آشپزخانه

نورپردازی همواره کلید حل بسیاری از مشکلات است. اگر برای یک محیط نورپردازی مناسبی تدارک دیده شود، بسیاری از نواقص و ضعف‌های موجود از نظرها پنهان می‌ماند. به‌کارگیری نور مخفی در محیط آشپزخانۀ کوچک می‌تواند تأثیر زیادی در بزرگ‌نمایی محیط آشپزخانه داشته باشد. همچنین، باید توجه داشته باشید که نور سفید بهترین انتخاب برای نورپردازی آشپزخانه‌های کوچک به شمار می‌رود.

۱۰. استفاده از میزها و سبدهای چرخ‌دار

میزها و سبدهای چرخ‌دار ایدۀ مناسبی برای نگهداری از وسایلی مانند ظروف ادویه، قاشق و چنگال هستند. این میزها و سبدهای چرخ‌دار را می‌توان در بخش‌های کور و بلااستفادۀ آشپزخانه نگهداری کرد. مزیت این وسایل چرخ‌دار آن است که به‌راحتی قابل جابه‌جایی بوده و در مکان‌های مختلفی از آشپزخانه می‌توان آن‌ها را تعبیه کرد.

۱۱. قفسه‌بندی دیوار آشپزخانه

راه‌حل دیگری که برای حل مشکل کمبود جا در آشپزخانه وجود دارد، قفسه‌بندی بخش‌هایی از دیوار آشپزخانه است که امکان نصب کابینت در آنجا وجود ندارد. به این ترتیب، می‌توان فضای مناسبی برای جانمایی برخی وسایل آشپزخانه پیدا کرد.

۱۲. بازنگری در چیدمان آشپزخانه

قبل از اینکه چیدمان آشپزخانۀ کوچک خود را شروع کنید، به‌خوبی فکر کنید. وسایل موجود را در بخش‌های مختلف آشپزخانه تصور کنید. در طراحی چیدمان آشپزخانه عجله نکنید و با حوصله راه‌های مختلف جانمایی وسایل را امتحان کنید. شک نکنید بعد از چند بار تغییر چیدمان موفق خواهید شد به بهترین ترکیب ممکن دست پیدا کنید.

۱۳. پرهیز از نگهداری وسایل غیرضروری برای آشپزخانه

یک راه‌حل سلبی برای حل مشکل کمبود فضا در آشپزخانه نیز وجود دارد. یک‌ بار وسایل موجود در آشپزخانه را بازبینی کنید. قطعاً وسایلی را پیدا خواهید که شاید حتی سالی یک ‌بار هم از آن‌ها استفاده نکنید. بهتر است این وسایل را از آشپزخانه به‌جای دیگری نظیر انباری یا کمددیواری منتقل کنید. به این ترتیب، فضا برای نگهداری وسایل ضروری در آشپزخانه بیشتر باز می‌شود.

کلام پایانی

در این مقاله 13 ایده برای مدیریت کمبود فضا در آشپزخانه را بررسی کردیم. هرکدام از راه‌حل‌های مطرح‌شده در این مقاله می‌تواند بخشی از مشکلات پیش روی شما در چیدمان آشپزخانۀ کوچک را برطرف کند. شما چه راه‌حل دیگری به ذهنتان می‌رسد؟ سعی کنید آشپزخانۀ خود را به محیطی خلوت و دلنشین تبدیل کنید که حضور در آن باعث سردرگمی برای افراد خانواده نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *